Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αναγνώριση Ψυχικής Νόσου

Η ιδιωτική νευρο-ψυχιατρική Κλινική «Άγιος Χαράλαμπος» διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη θεραπεία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ψυχιατρικών παθήσεων, σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον. Μετά τη διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Για κάποιους μια διάγνωση σημαίνει ανακούφιση, καθώς επιτέλους βάζουν ένα όνομα σε ένα πρόβλημα. Για άλλους, μπορεί να είναι ένα μεγάλο χτύπημα. Με την εντατική παρακολούθηση και φροντίδα που προσφέρει η Κλινική μας σε σας ή στα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορείτε να ανακτήσετε την ελπίδα και να επιτύχετε τους στόχους της ζωής σας.

Αναγνώριση Ψυχικής Νόσου

Αναγνωρίζοντας προειδοποιητικά σημάδια της ψυχικής νόσου και πώς να αντιμετωπίσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η ψυχική νόσος είναι σπάνια και πως «συμβαίνει σε κάποιον άλλο». Στην πραγματικότητα, οι ψυχικές διαταραχές είναι κοινές και διαδεδομένες.

Οι περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να δεχτούν πως το αγαπημένο τους άτομο έχει ψυχική ασθένεια. Η προσπάθεια κατανόησης της ψυχικής νόσου γίνεται συχνά σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωτική ενώ μας αφήνει ευάλωτους στις απόψεις και την κριτική τρίτων. Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε ψυχικό πρόβλημα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει ελπίδα και βοήθεια.

Τι είναι η ψυχική ασθένεια;

Οι ψυχικές ασθένειες είναι καταστάσεις που έχουν τη βάση τους στον εγκέφαλο και επηρεάζουν τη σκέψη, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά. Δεδομένου ότι όλοι έχουμε εγκέφαλο, τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι πραγματικά συνηθισμένα.

Στα άτομα με ψυχική νόσο, ο εγκέφαλός αλλάζει με τέτοιο τρόπο ώστε πολλές φορές οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να σκέφτονται, να αισθάνονται ή να ενεργούν με τους τρόπους που θέλουν. Για μερικούς, αυτό σημαίνει ακραίες και απροσδόκητες αλλαγές στη διάθεση. Για άλλους, η σκέψη δεν είναι καθαρή, η επικοινωνία δυσχεραίνει ενώ αναδύονται περίεργα συναισθήματα που δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν.

Υπάρχουν πολλές μορφές ψυχικής ασθένειας. Μερικές από τις πιο συχνές διαταραχές είναι κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η άνοια, η σχιζοφρένεια και οι αγχώδεις διαταραχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, την προσωπικότητα, τις προσωπικές συνήθειες, ή την κοινωνική συμπεριφορά.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να σχετίζονται με υπερβολικό άγχος λόγω συγκεκριμένης κατάστασης ή σειράς γεγονότων. Όπως με τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνά σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές. Οι ψυχικές ασθένειες μπορεί να προκληθούν από μια αντίδραση σε περιβαλλοντικές πιέσεις, γενετικούς παράγοντες, βιοχημικές ανισορροπίες ή από συνδυασμό αυτών. Με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία πολλά άτομα μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την ψυχική νόσο ή να αναρρώνουν από αυτήν.

Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα

Παρακάτω, βρείτε κάποιες ενδείξεις που μπορεί να παραπέμπουν στο ότι το αγαπημένο σας άτομο μπορεί να θέλει ή πρέπει να μιλήσει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Τα παρακάτω συμπτώματα δεν πρέπει να οφείλονται στην πρόσφατη χρήση ουσιών ή σε άλλη ιατρική κατάσταση.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βρίσκεται σε κρίση, ζητήστε αμέσως βοήθεια. Καλέστε στο 2810 232401 24 ώρες το 24ωρο ή καλέστε το 166 για άμεση βοήθεια.

Συμπτώματα σε ενήλικες, νεαρούς ενήλικες και εφήβους:

 • Μπερδεμένη σκέψη
 • Παρατεταμένη θλίψη ή ευερεθιστότητα
 • Ακραία συναισθήματα
 • Υπερβολικοί φόβοι, ανησυχίες και άγχη
 • Κοινωνική απόσυρση
 • Δραματικές αλλαγές στις συνήθειες διατροφής ή ύπνου
 • Ισχυρά συναισθήματα θυμού
 • Παράξενες σκέψεις
 • Ψευδαισθήσεις (αλλοιωμένη αντίληψη των ερεθισμάτων)
 • Αυξανόμενη αδυναμία αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων
 • Μειωμένη λειτουργικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Αυτοκτονικές σκέψεις
 • Πολλά ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα και παθήσεις
 • Χρήση ουσιών

 

Συμπτώματα σε υπερήλικες: 

 • Αδυναμία αντιμετώπισης προβλημάτων και καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Αλλαγές στον ύπνο ή / και στις συνήθειες διατροφής
 • Υπερβολικά παράπονα σωματικών παθήσεων
 • Αλλαγές στην ικανότητα διαχείρισης των ευθυνών στο σπίτι
 • Κλοπή ή / και βανδαλισμός
 • Έντονος φόβος
 • Παρατεταμένη αρνητική διάθεση, συχνά συνοδεύεται από κακή όρεξη ή σκέψεις θανάτου
 • Συχνές εκρήξεις θυμού
 • Μειωμένη αισθητηριακή αντίληψη
 • Υπερκινητικότητα
 • Επίμονοι εφιάλτες
 • Επίμονη επιθετικότητα
 • Χρήση ουσιών

Πώς να αντιμετωπίσετε την ψυχική νόσο στην καθημερινότητα

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Παρά τα διαφορετικά συμπτώματα και τους τύπους ψυχικών ασθενειών, πολλές οικογένειες που έχουν αγαπημένο άτομο με ψυχική ασθένεια, μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να αρνείται τα προειδοποιητικά σημάδια, να ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν άλλοι άνθρωποι λόγω του στίγματος ή να αναρωτιέστε τι προκάλεσε την αρρώστια του αγαπημένου σας προσώπου. Αποδεχτείτε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και κοινά μεταξύ των οικογενειών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου διαβάζοντας και μιλώντας με επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μοιραστείτε ό, τι έχετε μάθει με άλλους.

Χειρισμός ασυνήθιστης συμπεριφοράς

Τα εξωτερικά σημάδια μιας ψυχικής ασθένειας είναι συχνά συμπεριφορικά. Ένα άτομο μπορεί να είναι εξαιρετικά ήσυχο ή να αποσυρθεί. Αντίθετα, μπορεί να εκραγούν με δάκρυα, να έχουν μεγάλο άγχος ή να έχουν ξεσπάσματα θυμού.

Ακόμα και μετά την έναρξη της θεραπείας, ορισμένα άτομα με ψυχική ασθένεια μπορούν να παρουσιάσουν αντικοινωνικές συμπεριφορές που μπορεί να γίνουν ενοχλητικές και άρα δύσκολα αποδεκτές. Ρωτήστε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, ακούστε με ανοιχτό μυαλό τόσο εκείνον που υποφέρει όσο και τον ειδικό και παραμείνετε κοντά στον ασθενή σας για να τον υποστηρίξετε.

Δημιουργία δικτύου υποστήριξης

Όποτε είναι δυνατόν, ζητήστε υποστήριξη από φίλους και μέλη της οικογένειας. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να συζητήσετε την κατάστασή σας με φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειας, βρείτε μια ομάδα αυτοβοήθειας ή υποστήριξης. Αυτές οι ομάδες παρέχουν την ευκαιρία να μιλήσετε με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν τον ίδιο τύπο προβλημάτων. Μπορούν να ακούσουν και να προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές.

Αναζητώντας Συμβουλευτική

Η θεραπεία μπορεί να είναι επωφελής τόσο για το άτομο με ψυχική ασθένεια όσο και για άλλα μέλη της οικογένειας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και καλύτερης κατανόησης της ασθένειας του αγαπημένου σας ατόμου.

Όταν ψάχνετε για θεραπευτή, μιλήστε με διάφορους επαγγελματίες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο άτομο για εσάς και την οικογένειά σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να νιώσετε άνετα, αλλά μακροπρόθεσμα θα είστε ευτυχείς που ζητήσατε βοήθεια.

Ξεκουραστείτε

Συχνά το άτομο με ψυχική ασθένεια γίνεται το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής. Όταν συμβεί αυτό, τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να αισθάνονται αγνοημένα ή δυσαρεστημένα. Κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται να επιδιώξουν τους δικούς τους στόχους.

Εάν είστε ο φροντιστής, αφιερώστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Προγραμματίστε χρόνο για να αποφύγετε την απογοήτευση ή την οργή. Χρόνος για τον εαυτό σας σημαίνει περισσότερη υπομονή και συμπόνια για την αντιμετώπιση του αγαπημένου σας προσώπου. Το να είστε σωματικά και συναισθηματικά υγιής σας βοηθά να υποστηρίζετε τους άλλους.