Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Χορήγηση Ενέσιμων Μακράς Δράσης

Σημαντικός σύμμαχος στη διασφάλιση της ψυχικής υγείας

Τι είναι το ενέσιμο μακράς δράσης;

Πρόκειται για μια μακράς δράσης μορφή φαρμάκου. Το φάρμακο αποθηκεύεται στο μυ και στη συνέχεια απελευθερώνεται αργά στο σώμα σας κατά την διάρκεια μερικών εβδομάδων.

Γιατί μου συνταγογραφεί ο γιατρός μου ενέσεις μακράς δράσης;

Οι ενέσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλούνται από αλλαγές στην αντίληψη, στη σκέψη ή στη συμπεριφορά σας.

Καθώς οι ενέσεις αυτές χορηγούνται σε διαστήματα τουλάχιστον μίας εβδομάδας έως τριών μηνών, αποφεύγετε μ’ αυτόν τον τρόπο την καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει κερδίσει έδαφος η χορήγηση των ενεσίμων μακράς δράσης. Δεν είναι βέβαια, σπάνιο, ο γιατρός σας να σας συνταγογραφεί φαρμακευτική αγωγή και από το στόμα, παράλληλα με το ενέσιμο μακράς δράσης, ειδικά εάν βρίσκεστε στην αρχή της θεραπείας σας.

Τι συμβαίνει την ημέρα της χορήγησης του ενέσιμου μακράς δράσης;

Μια ειδικευμένη νοσοκόμα ψυχικής υγείας, που εργάζεται στην Κλινική, θα σας χορηγήσει το ενέσιμο, είτε στους γλουτιαίους μύες είτε στον δελτοειδή μυ του βραχίονα.

Κατά την πρώτη επίσκεψή σας, υπογράφετε συναίνεση για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα της Κλινικής ενέσιμων μακράς δράσης.

Σε κάθε επίσκεψη, γίνεται αξιολόγηση της ψυχικής σας κατάστασης από γιατρό και ψυχολόγο, ενώ η προφορική σας συγκατάθεση είναι απαραίτητη πριν τη χορήγηση του ενέσιμου φαρμάκου, η οποία γίνεται από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας με ειδική επιμόρφωση για τη σωστή χορήγηση τέτοιων ενεσίμων. Η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί συνήθως μερικά δευτερόλεπτα. Ανάλογα με το είδος του φαρμάκου που χορηγείται, απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος παρακολούθησης των ζωτικών σημείων του/της ασθενούς μετά τη χορήγηση της ένεσης.

Οι ασθενείς της Κλινικής ενεσίμων μακράς δράσης συνήθως παραμένουν στην Κλινική για την παρακολούθηση διαφόρων ψυχοθεραπευτικών ομάδων ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν και για μεσημεριανό φαγητό στο πλαίσιο του προγράμματος ημερήσιας νοσηλείας που προσφέρεται στην Κλινική.

Μη διστάσετε να συζητήσετε οτιδήποτε σας ανησυχεί σχετικά με την ένεση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Κλινικής «Άγιος Χαράλαμπος».

Έχουν τα ενέσιμα μακράς δράσης παρενέργειες;

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν παρενέργειες, στην πλειονότητά τους όχι διαφορετικές από αυτές που τυχόν προκύπτουν από τη λήψη του ίδιου φαρμάκου από το στόμα.

Μιλήστε στο γιατρό σας, ή στο γιατρό της Κλινικής ενεσίμων μακράς δράσης.

Έχετε το χρόνο να συζητήσετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε επίσκεψη. Ακόμη και στην περίπτωση που παρουσιαστούν παρενέργειες, ενδεχομένως να τις αποδεχθείτε και να εξετάσετε τρόπους που θα μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο επεισόδιο της ψυχικής νόσου.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω ενέσιμα μακράς δράσης;

Το διάστημα αυτό συνήθως εξαρτάται από την ψυχική σας κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά συνήθως κυμαίνεται από κάθε εβδομάδα έως κάθε τέσσερις εβδομάδες ή και κάθε τρεις μήνες. Το διάστημα αυτό διαφέρει όχι μόνο σύμφωνα με την επιλογή της φαρμακευτικής ουσίας αλλά και σύμφωνα με τα συμπτώματά σας. Η δοσολογία του φαρμάκου καθώς και το διάστημα χορήγησης της ένεσης μεταβάλλονται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την ανάδυση ή όχι παρενεργειών. Η συνέχιση της θεραπείας με ενέσιμα μακράς δράσης επανεξετάζεται από τον θεράποντα ψυχίατρο τουλάχιστον κάθε έξι (6) μήνες.

Εάν διακόψω ξαφνικά την ενέσιμη θεραπεία, θα υπάρξουν προβλήματα στην υγεία μου;

Εάν ξεχάσετε να κάνετε την ένεσή σας ή παραλείψετε να την κάνετε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, γνωστοποιήστε το προσωπικό της Κλινικής αμέσως. Θα κανονίσουν εκείνοι να κάνετε την ένεσή σας το συντομότερο δυνατό. Ακόμη και αν δεν θα αισθανθείτε αδιαθεσία είναι πολύ πιθανό να αναδυθούν ξανά ή να επιδεινωθούν τα συμπτώματα που σας οδήγησαν αρχικά για βοήθεια στο γιατρό σας.